Het perfecte hoofdgerecht voor een herfstdiner
De herfst is bij uitstek de tijd voor wild. Deze wildstoof is authentiek en toch heel toegankelijk qua smaak. En bij uitstek geschikt om klaar te maken voor een gezellig grote groep, ook als je niet zo veel ervaring hebt met grotere groepen. Dit recept is voor 12 personen!
De ingrediënten vind je onderaan.
De Wildstoof
Gebruik een stevige en grote braadpan en bak, op middelhoog vuur, het hertenvlees rondom bruin. Doe dat in 3 porties, ieder steeds 3 minuten, anders koelt het vlees te snel af. Schep het vlees als het rondom bruin is uit de pan en voeg dan de volgende portie toe. Schep ook de laatste portie vlees uit de pan en voeg de ui, wortel en bleekselderij toe. Voeg zo nodig nog een klein stukje boter toe en bak de groenten 3 minuten. Voeg dan de knoflook toe en bak nog 2 minuten door. Blijf al die tijd wel goed roeren!
Warm ondertussen in een andere pan het bier op, maar laat het net niet koken. Insiders tip: Dit opwarmen is heel belangrijk om zacht gegaard vlees te krijgen. Te koud bier toevoegen laat het vlees ‘schrikken’ en zorgt voor taai vlees!
Schep het vlees terug in de braadpan, gebruik de zout- en pepermolen voor wat extra smaak en voeg dan ook het (verwarmde) bier toe.
Voeg daarna de fond (op kamertemperatuur), de salie en ontbijtkoek toe, Breng alles aan de kook en draai dan direct het vuur laag en verplaats de pan naar de kleinste pit. Stoof het vlees op een laag pitje in 3 uur gaar met de deksel op de pan. Het vlees moet eigenlijk net ‘onder’ staan. Controleer zo’n beetje ieder half uur. Roer dan door de pan en schep alles lekker om.
Haal de laatste 30 minuten de deksel van de pan en laat de saus inkoken tot de gewenste dikte. Wederom goed blijven roeren om aankoeken te voorkomen. Proef ondertussen of je nog wat peper of zout wil toevoegen.
Ingrediënten voor Wildstoof (12 porties)
200 g boter
3 uien, fijngesneden
4 stengels bleekselderij, klein gesneden
1 winterpeen, in kleine blokjes gesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
2,4 kg stoofvlees van hert (je kunt hert ook vervangen door ree of haas) snijd het vlees in blokjes van 3 cm
600 ml wildfond, mag kant en klaar uit een pot
3 flesjes trappistenbier, flesjes van 300 ml
6 takjes salie, blaadjes geplukt en in reepjes gesneden
5 dikke plakken ontbijtkoek, in blokjes gesneden
Peper en zout
De knolselderijpuree
Kook de knolselderij en aardappel in een ruime pan met veel water en de groentebouillon blokjes. Breng het water aan de kook en laat rustig doorkoken tot alles in 20 tot 30 minuten goed gaar is. Giet af en laat goed uitdampen.
Voeg de boter en de melk (even voorverwarmen) toe aan de knolselderij en aardappel en stamp alles tot een romige puree. Breng op smaak met zout en peper en roer de tijmblaadjes door de puree.
Om een krokantje toe te voegen kun je krokant gebakken sjalotjes gebruiken. Pel de sjalotjes en snijd ze overdwars in dunne plakjes (ringetjes). Fruit ze langzaam op een middelhoog tot laag vuur lekker bruin. Pas op dat ze niet zwart worden. Bestrooi de sjalotjes als een mooie bruine kleur krijgen en krokant worden met 2 eetlepels suiker en laat de suiker karamelliseren. Voeg nog een snuf zout uit de molen toe aan de sjalotjes. Zout en zoet is een mooie smaakcombinatie!
Strooi wat van de krokante sjalotjes over de puree als je zelf op borden portioneert. Als je de puree in een schaal serveert geef de sjalotjes er dan apart bij.
Ingrediënten voor Knolselderij puree (12 porties)
1200 g kruimige aardappel geschild en in stukken
1200 g knolselderij geschild en in stukken
150 gr roomboter
300 ml melk
2 groentebouillon blokjes
Verse tijm, blaadjes afgeritst van 10 takjes
6 sjalotjes
2 eetlepels suiker
Peper en zout
Wenst u ook een menu op maat, neem dan direct contact met ons op via info@wijkokenvooru.nl of bel: 06 53 108 627. U kunt ons ook een berichtje achterlaten via het contactformulier.
#groepsdiner #groepscatering #thuiskok #privekok #herfstdiner #stoofstofel #chefkokaanhuis #wildstoof #wijkokenvooru
Comentários